Napar z ostrokrzewu paragwajskiego potocznie nazywany Yerba Mate to coraz bardziej popularny w naszym kraju naturalny napój pobudzający. Wszyscy ci, którzy zetknęli się z yerba mate doskonale wiedzą, jak ją zaparzać.

Yerba mate to produkt naturalny, susz otrzymywany z ostrokrzewu paragwajskiego. Napar sporządzony z yerba mate charakteryzuje się wyczuwalną goryczką. Jest ona słabiej lub mocniej wyczuwalna w poszczególnych markach. Dla ułatwienia spożywania tych naparów osobom, które preferują mniej wyraziste smaki producenci yerba mate dodają do suszu uszlachetniające dodatki.

Ludzie popijający yerba mate dzielą się na dwie grupy. Pierwsza z nich to osoby, którym nie przeszkadza gorzki smak. Ba, wręcz lubiący go. W grupie tej przeważają panowie. Dla nich firmy wprowadzają całą gamę „czystych” mate, bez dodatków smakowych. Jednak nawet w tej grupie zauważyć można rozdział: niektórzy wolą czyste yerba mate o bardzo silnym smaku goryczki.

Wśród składników, które często stosowane są do mieszanek yerba mate ważne miejsce zajmują owoce. W naszych Delicjach znajdują się owoce suszone lub kandyzowane. Urozmaicają one i łagodzą smak „czystego” naparu mate, a zarazem wnoszą witaminy, olejki eteryczne i sole mineralne, które w owocach takich występują w większej koncentracji.