Mate Green
( ilość produktów: 3 )Historia produkcji yerba mate w południowej Brazylii jest niemal tak długa, jak w sąsiedniej Argentynie, czy Paragwaju. Ze względu na wymagania klimatyczne ostrokrzewu paragwajskiego, jego brazylijskie uprawy ograniczone są do rejonu rzeki Parana.
Dla wymagań klientów mate produkowana jest głównie w dwóch wersjach, jako yerba mate green, czyli praktycznie same grubo cięte listki, praktycznie bez pyłu oraz chimarrao, najbardziej popularna w Brazylii forma spożywania tego napoju, bardzo charakterystyczna dla tego kraju.
Nieco odmienna kultura i obyczaje społeczności brazylijskiej w odróżnieniu od krajów sąsiednich mają również wpływ rytuał picia yerba mate, głównie na sposób przyrządzania tego naparu. W przeciwieństwie, do Paragwaju i Argentyny, gdzie mate pije się z małych naczynek z tykwy lub drewna – w Brazylii używa się dużych, specjalnie uprawianych tykiew oraz odpowiednio wielkich bombilli o charakterystycznie płaskim sitku z wieloma dziurkami z obu stron. W tych wielkich tykwach pije się głównie chimarrao – łagodną yerba mate z patyczkami, ale o liściach tak mocno zmielonych, że picie jej przez zwykłe bombille jest bardzo uciążliwe.
W przeciwieństwie do chimarrao – yerba mate green to produkt bardzo wygodny w przygotowaniu, bo jej zaparzanie jest możliwe nawet w ten sam sposób, jak zielonej herbaty. Jednak tradycjonaliści oczywiście nigdy tak nie postępują, bo rytuał wręcz nakazuje używanie bombilli !
Yerba mate green jest bardzo ciekawą alternatywą dla herbatek mate z Argentyny, czy Paragwaju. Jej wersja naturalna nieustannie zyskuje na popularności, głównie z powodu jej łagodnego smaku i braku w niej aromatu wędzonki i nieco uciążliwego pyłu.
Yerba Mate green, którą proponujemy w naszym sklepie jest produktem najwyższej jakości o niezmiennych od lat wysokich walorach smakowych. Zapraszamy na zakupy, a w przypadku pytań, czy wątpliwości zawsze jesteśmy przygotowani, aby Państwu pomóc !