Darmowa dostawa od 200,00 PLN

Herbata biała

( ilość produktów: 21 )

Biała herbata w dawnych czasach była herbatą chińskich bogaczy. Nawet obecnie jej cena jest często wyższa niż pozostałych. Jaki jest tego powód? Otóż produkuje się jej niewiele i składa się ona tylko z młodziutkich, wczesnowiosennych pąków lub liści. Pąki takie w okresie przed zbiorem są chronione przed słońcem, żeby nie nabrały zielonej barwy, czyli nie wykształciły chlorofilu w chloroplastach. Wszystko to sprawia, że czas, kiedy można takie liście zbierać, jest bardzo krótki. Taka zasada produkcji jest utrzymywana od dawnych czasów. Po zbiorach zebrane części roślin podlegają więdnięciu, a potem wysuszeniu, w związku z czym są one tylko w niewielkim stopniu sfermentowane lub uszkodzone, a zarazem zawierają o wiele więcej polifenoli, czyli substancji oddziałujących prozdrowotnie, niż liście zbierane metodą tradycyjną dla wyrobu innych rodzajów herbat.

Biała herbata może być używana jako zamiennik porannej kawy z powodu swych pobudzających właściwości. Wspaniale orzeźwia i pozytywnie wpływa na koncentrację oraz podnosi odporność dzięki zawartości witaminy C. Jej regularne picie może przedłużyć młodość, zdrowie i życie. Badania dowiodły bowiem, że napar ten zawiera antyoksydanty, czyli substancje spowalniające procesy starzenia się organizmów. Ponadto może także przeciwdziałać procesom mutagennym, które często odpowiadają za powstawanie chorób nowotworowych. Napar ten może także regulować poziom cholesterolu we krwi i wspomagać walkę z podwyższonym ciśnieniem.  

Białą herbatę można rozpoznać po srebrzystej barwie, którą nadają włoski pokrywające młode listki zebrane w pąkach. Po zaparzeniu biała herbata daje jasnosłomkowy, słodkawy, delikatny smak. 

Parzenie białej herbaty: susz (1 łyżeczkę, czyli około 3 gramy na szklankę lub 11-13 gramów na litr wody) należy zalać gorącą wodą - o temperaturze 75- 90°C. Temperaturę wody możesz określić bez użycia termometru przyjmując zasadę, że 3-4 minuty od zagotowania ma ona temperaturę 90°C, a po 12 minutach – osiąga około 75°C. Parzenie powinno trwać od 3 do 8 minut.

Przedziały cenowe
Rozmiary
  • Waga
Kraj pochodzenia
pixel