Darmowa dostawa od 200,00 PLN

Czarna herbata

( ilość produktów: 75 )

Czarna herbata jest napojem bardzo popularnym w Europie i Ameryce Północnej, jednak powstaje na plantacjach położonych głównie w Azji (na plantacjach zlokalizowanych między innymi w Japonii, Chinach, Indiach, Sri Lance czy Wietnamie). Jednak niektóre gatunki czarnej herbaty pochodzą także z upraw położonych w Afryce (na przykład z Rwandy czy Kenii). Bez względu na pochodzenie powstaje ona zawsze z listków (młodszych lub bardziej rozwiniętych) i młodych łodyżek krzewu herbacianego Camellia sinensis. Są to krzewy długowieczne, które co roku tworzą wiele pokoleń liści.
Po zbiorze świeże listki, czasem z gałązkami, transportuje się do miejsca ich przerobu na herbatę, a tam pozostawia do zwiędnięcia, a następnie skręca się ręcznie lub maszynowo w odpowiedni dla danego gatunku herbaty kształt i poddaje fermentacji (pozostawia wilgotne bez szybkiego suszenia). W tym czasie następują przemiany substancji zawartych w liściach. Po okresie fermentacji, gdy herbata nabiera charakterystycznej ciemnej barwy i zapachu, liście podlegają suszeniu na słońcu, w cieniu lub w dymie znad paleniska.

Przedziały cenowe
Rozmiary
  • Waga
Kraj pochodzenia
Działanie

Związki występujące w czarnej herbacie

W składzie naparu powstającego z suszu czarnej herbaty na pierwszym miejscu należy wymienić związki polifenolowe. To one odgrywają istotną rolę jako antyoksydanty opóźniające zmiany spowodowane starzeniem się organizmu. Wśród tych substancji istotną rolę pełnią rutyna (poprawiająca widzenie) oraz kwercetyna czy tanina. Znajdują się w niej także katechiny i flawonoidy. Jedną z flagowych substancji jest kofeina (często nazywana w przypadku pochodzenia z herbaty ? teiną), która obok teofiliny i teobrominy reprezentuje grupę alkaloidów purynowych. W czarnej herbacie znajdziemy także szereg olejków eterycznych, pigmentów, a także soli mineralnych i witamin. Z najważniejszych minerałów wymienić należy mangan i fluor, które występują w naparze w sporych ilościach, oraz mniej istotne pod względem ilości: wapń, magnez czy cynk. W naparze czarnej herbaty obecne są także, choć w małych ilościach, kwas askorbinowy (czyli witamina C), witamina A, witamina K, tiamina (czyli witamina B1), ryboflawina (witamina B2) oraz niacyna (witamina PP). Z kwasów organicznych, poza askorbinowym, czarna herbata zawiera także kwas bursztynowy, kwas jabłkowy i kwas szczawiowy.

Działanie czarnej herbaty

Czarna herbata wykazuje działanie pobudzające i orzeźwiające, jednak tylko wtedy, kiedy będziemy ją zaparzać krótko. W takim przypadku poprawi nasze procesy myślowe, zdolność zapamiętywania nowych informacji i przyśpieszy regenerację sił po wysiłku psychicznym czy fizycznym. Ponadto, ze względu na bogaty skład chemiczny, nie można pominąć jej wpływu przeciwutleniającego, który najczęściej przejawia się w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych, działaniu przeciwzapalnym i pobudzającym funkcjonowanie układu odpornościowego. Częste picie naparu z czarnej herbaty wpływa także korzystnie na pracę układu krążenia, obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy, a także wspomaga pracę układu trawiennego, zwłaszcza po spożyciu tłustych posiłków. Ponadto wpływa ona także na skład mikroflory jelitowej, eliminując bakterie niepożądane. Stanowi więc ona wsparcie w łagodzeniu objawów zatruć pokarmowych czy zaburzeń trawienia. Kofeina zawarta w naparze sprzyja także obniżeniu masy ciała.

Zaparzanie czarnej herbaty

Do zaparzania czarnej herbaty powinniśmy stosować wodę gotowaną, ale nie powinien to być wrzątek. Wskazane jest odczekanie około 3 minut od zagotowania wody (tak, aby miała ona temperaturę 95-96 stopni Celsjusza). Natomiast herbaty wysokogórskie, pochodzące z upraw zlokalizowanych w Nepalu czy ze stanu Darjeeling w Indiach, należy zalewać wodą chłodniejszą (mającą około 90 stopni Celsjusza). Czas parzenia powinien wynosić około 3 do 5 minut - wtedy napar wykazuje działanie pobudzające. Przy dłuższym zaparzaniu napar działa raczej rozluźniająco, mniej pobudzająco, ponadto ma bardziej goryczkowy, garbnikowy smak.

pixel