Napar z ostrokrzewu paragwajskiego potocznie nazywany Yerba Mate to coraz bardziej popularny w naszym kraju naturalny napój pobudzający. Wszyscy ci, którzy zetknęli się z yerba mate doskonale wiedzą, jak ją zaparzać.
Yerba mate to produkt naturalny, susz otrzymywany z ostrokrzewu paragwajskiego. Napar sporządzony z yerba mate charakteryzuje się wyczuwalną goryczką. Jest ona słabiej lub mocniej wyczuwalna w poszczególnych markach. Dla ułatwienia spożywania tych naparów osobom, które preferują mniej wyraziste smaki producenci yerba mate dodają do suszu uszlachetniające dodatki.
Herbata jest rozpowszechniona na całym świecie, a w niektórych kulturach zajmuje bardzo szczególne miejsce. Za jej ojczyznę przyjmuje się oficjalnie Chiny, ponieważ to właśnie Chińczycy jako pierwsi pięć tysięcy lat temu opisali jej dobroczynne właściwości i oryginalny smak.
Popularna roślina lecznicza pochodząca z lasów Amazonii. Od wieków stosowana przez miejscowych Indian jako środek o działaniu leczniczym, wzmacniającym układ odpornościowy, a tym samym naturalną odporność człowieka na różnego typu infekcje.