Darmowa dostawa od 200,00 PLN

Herbata Oolong

( ilość produktów: 13 )

W naszym sklepie znajdą Państwo ciekawe gatunki herbaty Oolong. Jest to coraz bardziej znana herbata, często wybierana przez koneserów. Stanowi ona pewnego rodzaju kompromis między herbatą zieloną a czarną. Nie jest aż tak popularna jak inne herbaty, dlatego też w nie wszystkich sklepach znajdą ją Państwo w dużym wyborze. My ze swojej strony możemy zagwarantować najwyższą jakość naparu i charakterystyczny, wyraźny smak. 

Intrygująca sprawą są niezwykłe właściwości tej herbaty. Przede wszystkim napary sporządzane z herbaty oolong zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, regulują poziom cukru, wspierają spalanie tłuszczu, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów oraz przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi. To wszystko możemy uzyskać dzięki regularnemu stosowaniu herbaty oolong. Zachęcamy Państwa również do zapoznania się z pozostałymi produktami znajdującymi się w naszej ofercie: z innymi rodzajami herbat. Gwarantujemy wysoką jakość i szybkie terminy dostaw.

Rozmiary
  • Waga
Kraj pochodzenia

Susz herbaty oolong ma bardzo charakterystyczny wygląd: stanowią go poskręcane, najczęściej ciemnozielone, szarozielone lub brązowo-zielone, większe lub mniejsze kuleczki. Smak naparu zależy od marki herbaty. Mogą być w nim wyczuwalne mniej lub bardziej wyraźne różnorodne nuty: od świeżych po kwiatowe lub owocowe, przy czym znawcy uznają, że jej smak zbliżony jest do herbaty zielonej. Napar najczęściej ma kolor od jasnosłomkowego do ciemnosłomkowego.

Zagłębiem produkcji herbat oolong, podobnie jak herbat zielonych, są Chiny, a prowincją, z której pochodzi największa ich ilość jest Fujian. Do produkcji suszu stosuje się młode liście krzewu herbacianego (Camellia sinensis), które tu po zbiorze poddawane są kilkugodzinnemu działaniu promieni słonecznych. W tym czasie liście ulegają podwiędnięciu, a potem początkowym procesom fermentacji. Po pewnym czasie liście takie przenosi się w warunki podwyższonej temperatury, co przerywa procesy fermentacyjne, a następnie poddaje zwijaniu w drobne kuleczki i suszeniu. Tak przygotowany susz poddaje się przechowywaniu trwającemu nawet kilka lat, co nadaje tej herbacie charakterystycznych walorów smakowych.

Herbata oolong to nieocenione źródło substancji przeciwutleniających. To właśnie antyoksydanty pozwalają spowolnić proces starzenia organizmu oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Substancje zawarte w tej herbacie, a zwłaszcza tanina, wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Napar ten działa także pobudzająco, ze względu na obecność kofeiny. Ponadto oddziałuje ona korzystnie na układ nerwowy człowieka: poprawia procesy zapamiętywania, ułatwia koncentrowanie się na zadaniach, a także ułatwia radzenie sobie ze stresem. Herbata oolong dobrze wpływa także na zmniejszenie lub utrzymanie masy ciała i reguluje przemianę materii, a jako źródło minerałów i witamin poprawia wygląd włosów i skóry.

Podczas przygotowywania naparu należy jednak przestrzegać pewnych reguł. Do zaparzania należy używać wody o takiej temperaturze, jaką zaparzamy także herbatę zieloną, czyli około 80 stopni Celsjusza. Proces parzenia nie powinien trwać dłużej niż 2 do 3 minut, a o tym czasie należy usunąć liście z naparu. Liści jednak nie należy wyrzucać: w przypadku tej herbaty możemy je zalewać nawet od 3 do 5 razy. Za każdym razem otrzymamy napar o innych właściwościach smakowych i aromatycznych.

pixel