Darmowa dostawa od 200,00 PLN

Sin Humo - bezdymna

( ilość produktów: 9 )

Yerba Mate Sin Humo to termin określający sposób suszenia liści ostrokrzewu paragwajskiego po zbiorach. Tradycyjne podsuszanie liści w celu przerwania ich fermentacji odbywa się poprzez suszenie ich nad paleniskiem z drewna przez kilkanaście sekund. Taki czas wystarcza, aby liście przeschły, unika się w ten sposób ich rozkładu. Konsekwencją takiego sposobu suszenia jest dymny smak i aromat wyprodukowanej później yerba mate. Można go porównać do zapachu papierosów. Szczególnie mocno, "męsko" pachną paragwajskie marki yerba mate, jak Colon,  Pajarito czy Ruvicha.

Przeciwieństwem takiej metody suszenia roślin jest metoda sin humo, czyli podsuszanie pociętych kawałków ostrokrzewu paragwajskiego gorącym powietrzem, bez bezpośredniego kontaktu roślin z ogniem i dymem. Właściwie, to prawie bezpośredniego, ponieważ wstępne suszenie nad ogniem trwa zaledwie kilka minut. Efekt zahamowania fermentacji jest podobny, jak przy tradycyjnym podwędzaniu, ale uzyskuje się susz yerba mate praktycznie wolny od aromatu dymu. Smak takiej "herbatki" paragwajskiej jest dużo łagodniejszy od jej odpowiedników suszonych dymem, jest mniej gorzka, aromat jest delikatniejszy, jakby bardziej trawiasty. Wyraźnie czuć świeżość yerba mate. Dosłownie, jakby była przed chwilą zebrana z pola.

W ofercie naszego sklepu z yerba mate z herbatek suszonych metodą sin humo wyróżnia się szczególnie argentyńska marka Kraus. Producentów brazylijskich stosujących tę metodę reprezentuje ekologiczna marka Triunfo.

Metodą sin humo produkuje się również brazylijską mate zieloną, zwaną też mate green.

Kraj pochodzenia
Masa netto
Przedziały cenowe
pixel