Green bez dodatków
( ilość produktów: 3 )Yerba mate green, znana w Polsce jako mate zielona, uprawiana jest w południowej części Brazylii, w pobliżu Paragwaju i Argentyny. Charakteryzuje się grubo ciętymi liśćmi, suszonymi gorącym powietrzem, przez co zapach suszu jest intensywny i świeży, przypominający świeżo ściętą trawę.
Yerba mate green despalada
Proces produkcji mate green dostosowano do potrzeb rynków zewnętrznych. W Brazylii nie jest ona szczególnie popularna, ponieważ tradycja picia yerby zdominowana jest tam przez zmieloną na pył yerba mate pod nazwą chimarrao. Mate green można określić jako despalada, ponieważ susz zawiera praktycznie tylko dość grubo mielone liście i tylko znikomą ilość pyłu. Duże ilości mate green sprowadzane są do Europy, gdzie służy ona za za bazę wszelkiej maści mieszanek smakowych. Tak, jak pisaliśmy wcześniej, ma delikatny aromat i smak prawie bez goryczki, dlatego w mieszankach nie dominuje innych dodatków ziołowych lub owocowych.