Zielona herbata, a odchudzanie
Źródło zdjęcia: https://coffeegeek.tv/
Jak powstaje zielona herbata
Pracownicy plantacji herbaty wcześnie rano udają się na zbiory liści z krzewów herbacianych. Zebrane liście wrzucają do bambusowych przewiewnych koszy najczęściej zawieszonych na plecach, a następnie transportują do miejsca, w którym zostaną one poddane szybkiemu przesuszeniu na wolnym powietrzu. Po tym czasie surowiec roślinny poddawany jest termicznemu suszeniu gorącym powietrzem. Dzięki temu, że dochodzi do tego nie później niż w godzinę od zerwania listków, zielona herbata zachowuje w sobie wiele cennych składników, które przy produkcji herbaty czarnej ulegają przemianom w trakcie procesu utleniania (oksydacji) i fermentacji.
Cechy i skład zielonej herbaty
Szybka przeróbka zebranych liści krzewów herbacianych jest gwarancją utrzymania zielonej barwy liści. Od ich koloru zresztą zielona herbata nosi swoją nazwę. Barwa ta wiąże się z obecnością w liściach naturalnego zielonego barwnika, chlorofilu, dzięki któremu roślina prowadzi fotosyntezę, a więc żyje i rośnie. Barwnik ten wypłukuje się do naparu herbacianego podczas parzenia zielonej herbaty.
W suszonych liściach zielonej herbaty pozostają także inne składniki narażone na szybkie przemiany lub rozkład. Jednym z takich elementów jest witamina C, która pod wpływem czasu oraz fermentacji w innych rodzajach herbat ulega częściowemu utlenieniu. Susz zielonej herbaty zawiera jej największe ilości spośród innych herbat. W listkach tej herbaty występują także duże ilości związków o działaniu przeciwutleniającym (antyoksydantów), wśród których są katechiny i polifenole. Zielona herbata to także bogate źródło wielu aminokwasów (między innymi teaniny), soli mineralnych (miedź, fluor, potas, cynk, wapń i mangan) oraz witamin A, E i z grupy B. Zawiera ona także alkaloidy (między innymi teobrominę i teofilinę) oraz garbniki.
W zielonej herbacie występuje także kofeina i teina. Ilość kofeiny w naparze herbacianym zależy od sposobu jej parzenia, zazwyczaj jednak przy stosowaniu zalecanej porcji suszu jej ilość jest zazwyczaj niższa niż w zaparzonym kubku mocnej kawy czy yerba mate. Ilość teiny w naparze sporządzonym z zielonej herbaty jest natomiast najmniejsza w porównaniu z innymi rodzajami herbat.
Szybka obróbka liści przeznaczonych do produkcji zielonej herbaty sprzyja także zachowaniu najbardziej naturalnego aromatu suszonych liści, obecnego potem w naparze.
Działanie zielonej herbaty
Zielona herbata, ze względu na to, że zawiera w sobie kofeinę i teinę, działa na organizm człowieka pobudzająco. Stosowanie tego naparu sprzyja szybszej regeneracji sił po wysiłku fizycznym lub psychicznym oraz pobudza do pracy intelektualnej, wspiera także pracę układu krwionośnego.
Jednak największe zainteresowanie w ostatnim czasie wzbudza działanie przeciwutleniające zielonej herbaty. To związki polifenolowe zawarte w suszu, a migrujące do naparu, zmniejszają ilość wolnych rodników obecnych w naszym organizmie. Wpływa to spowalniająco na procesy starzenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń związanych z upływem czasu. Polifenole usprawniają także usuwanie toksyn i zbędnych substancji z naszego organizmu.
Minerały i witaminy obecne w zielonej herbacie biorą udział w regulacji gospodarki wodnej (potas i sód), w procesach mineralizacji kości (wapń i fosfor, witamina D) oraz metabolizmie komórkowym (cynk i magnez, witaminy z grupy B), wpływają także na procesy krwiotwórcze (żelazo, witamina K), na stan skóry (selen i witamina A i E), a także na odporność organizmu (witamina C).
Zielona herbata a odchudzanie
Według badań prowadzonych na ssakach substancje zawarte w zielonej herbacie sprzyjają redukcji masy ciała, zaobserwowano bowiem szybsze spalanie tkanek tłuszczowych pod wpływem tych składników. Warto więc napój ten polecać osobom, które walczą o piękną sylwetkę. Znamienne jest tu także to, że herbata ta zawiera kofeinę, która naturalnie działa na nas pobudzająco. Jeśli uzyskaną energię spożytkujemy na aktywność fizyczną lub z zapałem wykonywane zwykłe prace domowe, to w trakcie tych czynności dodatkowo utracimy co najmniej kilka zbędnych kalorii. Co ciekawe: nawet stosowanie zielonej herbaty tuż przed snem także wpływa korzystnie na naszą sylwetkę. Jednak na wieczorne spożycie powinniśmy spożywać napar z co najmniej drugiego zaparzania (zielona herbata z pierwszego parzenia nadmiernie pobudziłaby nas i przeszkodziła w łagodnym przejściu w relaksujący i wyciszający stan spoczynku).
Co takiego zawiera zielona herbata co wspiera nasze odchudzanie?
Substancjami zawartymi w zielonej herbacie o działaniu redukującym na tkankę tłuszczową są związki polifenolowe z grupy katechin. To właśnie cztery katechiny: epigalokatechina, galusan epigalokatechiny oraz epikatechina i galusan epikatechiny są głównymi związkami o działaniu antyoksydacyjnym przeciwdziałającymi utlenianiu witaminy E i witaminy C. Ponadto substancje te spowalniają trawienie i przyswajanie tłuszczów dostarczanych z pożywieniem oraz przyczyniają się do szybszej redukcji istniejącej już w organizmie tkanki tłuszczowej. Katechiny mogą także zmniejszać ilość glukozy, którą organizm przyswaja oraz wspierać termogenezę, dzięki której organizm zużywa energię nagromadzoną w tkankach w postaci tłuszczu.
Dodatek cukru do naparu w dużym stopniu osłabia dobroczynny wpływ zielnej herbaty na organizm człowieka.