Wprowadzenie do Yerba Mate
Yerba Mate to napój spożywany pospolicie w Ameryce Południowej: jego degustacji oddają się tam zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci (choć dla nich produkowana jest specjalna, złagodzona forma tego produktu). Od co najmniej kilkunastu lat yerba mate weszła do sprzedaży także w wielu krajach Ameryki Północnej, Afryki i Europy. Produkt ten cieszy się wszędzie dużym zainteresowaniem.
Yerba Mate, a kawa
Yerba Mate stanowi południowoamerykański odpowiednik mocnej kawy, choć jego działanie jest silniejsze i dłuższe w czasie. W Argentynie stosowanie tego naparu polecane jest przez odpowiednik naszego Ministerstwa Zdrowia jako produkt przyjazny sercu. Dlaczego? Pobudza człowieka do działania, ale nie powoduje podwyższenia ciśnienia krwi.
Jak pić Yerba Mate
Mate przygotowuje się do spożycia podobnie jak kawę czy herbatę: napój powstaje w wyniku zalania i zaparzenia suszu yerba mate. Jednak do wypicia naparu powstałego z tradycyjnego suszu potrzebne jest specjalne akcesorium: bombilla (rurka do sączenia naparu). Osobom będącym w podróży, chcącym dyskretnie spożyć napar yerba mate w pracy (bez wzbudzania zbytniego zainteresowania) oraz tym, które sięgają po ten napój po raz pierwszy firmy produkujące susz przygotowały niezwykle prostą i łatwą w zastosowaniu propozycję: yerba mate w saszetkach! Jedna taka saszetka zawiera około 1,5-2 gramów mate, a zalewa się ją gorąca wodą (tak jak herbatę czy kawę). Jak na potrzeby osób początkujących taka ilość mate wystarcza dla oswojenia się ze smakiem i zapoznania z działaniem.