Pochodzenie Yerba Mate
Kiedy zgłębiamy temat pochodzenia yerba mate i oglądamy paczuszki z suszem naszą uwagę zapewne zwraca fakt, iż wszystkie te produkty pochodzą tylko z kilku państw Ameryki Południowej. Generalnie uprawy ostrokrzewu paragwajskiego, z liści którego produkuje się yerba mate, uprawiane są w miejscu stykania się 3 państw: Brazylii, Argentyny i Paragwaju. Największym producentem są jednak plantacje położone w stanie Missiones, w Argentynie.
Teraz pada odwieczne pytanie: czy kraj produkcji ma jakieś znaczenie, czyli czy yerba mate powstające w różnych państwach różnią się od siebie? Otóż kraj pochodzenia często wiąże się z pewnymi cechami suszu i powstającego z niego naparu. Poniżej scharakteryzujemy pokrótce cechy yerba mate powstające w poszczególnych państwach.
Yerba mate z Argentyny
Argentyna jest państwem, w którym powstaje największa ilość yerba mate. Kraj ten produkuje także największą liczbę marek tego produktu: to właśnie z tego państwa pochodzi na przykład yerba mate Amanda powstająca co najmniej w dziesięciu odmianach smakowych czy CBSE znana z co najmniej piętnastu odmian smakowych. Państwo to cechuje najdłuższa tradycja produkcji yerba mate. Co ciekawe – Polska mam też swój niewielki wkład w produkcję i popularyzację yerba mate: plantację znaną obecnie pod nazwą Amanda założył polski emigrant o nazwisku Szychowski!
Yerba mate powstająca w Argentynie powstaje w dwóch odmianach. Pierwsza z nich to odmiana tradycyjna (znana też pod przydomkiem con palo). Zawiera ona rozdrobnione patyczki i liście ostrokrzewu paragwajskiego. Druga odmiana, nazywana despalada lub sin palo, zawiera tylko liście, w dodatku rozdrobnione w stopniu średnim.
Smaki yerba mate argentyńskich najszybciej przypadają do gustu Europejczykom i są przez nich najchętniej kupowane. Produkty te mają najbardziej wyrafinowany, ale też niezbyt przytłaczający smak. Wyczuwalny jest w nich posmak dymny (liście ostrokrzewu suszone są nad paleniskami), jednak nie jest on tak silnie wyczuwalny jak w przypadku yerba mate pochodzących z Paragwaju.
Argentyńscy producenci wykazują się dużą kreatywnością w komponowaniu smaku yerba mate: na ich plantacjach powstaje wiele ziołowych i owocowych odmian marek, ponadto wielu z nich wypuszcza na rynek yerba mate w postaci rozpuszczalnej.
Z tego kraju pochodzi także wiele różnorodnych akcesoriów przystosowanych do wygodnego picia yerba mate, na przykład tykiew, naczynek powstałych z palo santo czy bombilli.
Najbardziej znanymi i poszukiwanymi argentyńskimi produktami w naszym sklepie z yerba mate i herbatami są na przykład yerba mate Amanda, yerba mate CBSE, yerba mate Cruz de Malta czy yerba mate Rosamonte.
Yerba mate z Brazylii
Brazylia, a zwłaszcza jej południowe tereny znane są z produkcji trzech najważniejszych rodzajów yerba mate.
Pierwszy z nich, najbardziej znany wszystkim zwolennikom Yerba Mate Green Delicji, jest mate green. Jest ona bardzo popularna w Polsce. Jej susz stanowią kawałki listków cięte na 4-5 milimetrowe kawałki. Jest to yerba mate praktycznie nie zawierająca pyłu oraz o bardzo małej ilości patyczków. Można ją stosować w postaci „czystej”, czyli bez żadnych dodatków smakowych, ale najczęściej używa się ją przy komponowaniu różnorodnych mieszanek. Stosunkowo delikatny smak mate green nie dominuje naparu, a wszelkie dodatki smakowe są w takim napoju wyraźnie wyczuwalne. Z produktów dostępnych w naszym sklepie internetowym z yerba mate powstających na bazie mate green są na przykład Yerba Mate Napój Druida, Yerba Mate IQ czy Yerba Mate 220V.
Drugim rodzajem jest chimarrao – yerba mate o bardzo drobno zmielonych liściach. Jej susz ma wręcz konsystencję mąki z większymi kawałkami patyczków. Przy takim produkcie musimy zadbać o dobór odpowiednich akcesoriów do picia: tu bombilla musi mieć duże, płaskie zakończenie z dużą ilością dziurek (picie naparu przez zwykłą bombillę jest bardzo trudne, czasem wręcz niemożliwe). Brazylijscy zwolennicy tego rodzaju yerba mate zaparzają ją w wielkich naczyniach o kształcie kielicha i spożywają przez wielkie bombille.
Trzecia odmiana yerba mate pochodząca z Brazylii to mate o bardzo drobno zmielonym suszu, ale wielkość cząstek jest tu pośrednia między mate green a chimarrao. Napar powstający z tego produktu ma smak zdecydowany, z lekko wyczuwalnym posmakiem dymu. Tu przykładem mogą być marki yerba mate dostępne między innymi w naszym sklepie internetowym z yerba mate: La Selva, yerba mate Canarias czy yerba mate El Cebador.
W przypadku odmian mate green i chimarrao smak jest mniej dymny, a często nawet określany jako trawiasty. Decyduje o tym sposób suszenia liści ostrokrzewu paragwajskiego, który przeprowadzany jest tu głównie metodą nawiewu powietrza (suszenie powietrzem, bez dymu).
Yerba mate z Paragwaju
Na terenie Paragwaju panuje szczególna „moda” na yerba mate o mocno dymnym aromacie. Ten wyraźnie wędzonkowy smak nie zawsze jednak odpowiada smakoszom z Europy. Efekt ten uzyskuje się w wyniku suszenia liści ostrokrzewu nad ogniem z paleniska, czyli w dymie.
Susz produktów powstających w Paragwaju jest drobno zmielony, zawiera on mocno rozdrobnione listki i patyczki. W wielu markach yerba mate znajdziemy dodatek ziół poprawiających pracę układu pokarmowego. W kraju tym panuje wyraźna moda na picie yerba mate na zimno, wiele produktów będzie więc dostosowanych do przygotowywania terere. Wszyscy plantatorzy paragwajscy produkujący yerba mate produkują susz w dwóch grupach: tradycyjny, czyli do zalewania gorąca wodą, oraz susz do terere, czyli do zaparzania wodą chłodną (ten jest idealnym produktem na upalne dni).
Na plantacjach paragwajskich powstają na przykład dostępne w naszym sklepie internetowym z yerba mate produkty z linii Campesino, yerba mate Colon, yerba mate Indega czy yerba mate Kurupi.
Ze względu na różnice smakowe w opisanych grupach produktów i różne preferencje smakowe każdy z nas, zanim trafi na WŁASNY smak yerba mate, musi w jego poszukiwaniach przejść krótszą lub dłuższą drogę…