Ile sypać yerba mate do kubka?
Każdy, kto po raz pierwszy sięga po yerba mate ma dylemat: ile łyżeczek suszu powinien wsypać do naczynka? Oto kilka rad od starszych adeptów.
Napar sporządzony z tradycyjnej yerba mate, czyli takiej bez dodatków smakowych lub owocowych, ma mocny smak z wyraźnie wyczuwalną goryczką. Przy zasypaniu do naczynka zbyt dużej ilości suszu smak ten może być dominujący i wręcz nieprzyjemny dla osób początkujących. Stąd przy pierwszej próbie smakowej zalecamy wsypać 2 do 4 łyżeczek suszu na 250 ml wody. Potem, w miarę przyzwyczajania się do gorzkiego smaku, można ilość suszu zwiększyć (osoby pijące ten napój od lat wsypują około 1/3 naczynka suszu).
Yerba mate z dodatkami ziołowymi lub owocowymi w postaci olejków, aromatów lub suszonych ziół są w smaku przyjemniejsze dla osób rozpoczynających swą przygodę z yerba mate. Mimo tego, przy pierwszych próbach, także należałoby trzymać się zasady 2-4 łyżeczek (osoby bardziej wrażliwe na smak goryczki powinny wsypać 2, a nawet 1 łyżeczkę na 250 ml wody). W takich naparach gorzkawy smak yerba mate schodzi na dalszy plan, a wybijają się w nim nuty ziołowe lub owocowe. Wiele osób na swe pierwsze próby kupuje te marki yerba mate, które zawierają w sobie dodatek mięty. Miętowy smak jest nam znany z wielu produktów spożywczych i ułatwia przyzwyczajenie się do tego napoju.
Ograniczona ilość suszu yerba mate w przypadku osób po raz pierwszy sięgających po ten produkt ma duże znaczenie także ze względu na zawartą w nim kofeinę. Już przy 2-4 łyżeczkach suszu poczujemy wyraźnie pobudzające działanie, natomiast po zastosowaniu większej ilości yerba mate możemy poczuć nieprzyjemne wręcz rozedrganie.
Z pewnością obycie się ze smakiem tego napoju osobom początkującym ułatwi yerba mate w saszetkach. Jedna taka saszetka zawiera około 2 do 3 gramów suszu, co jest ilością w pełni wystarczającą dla bardzo łagodnego wejścia w świat yerba mate.