Honeybush - co to jest?
Honeybush (Cyclopia intermedia), znany także pod nazwą krzewu miodowego albo miodokrzewu, to roślina, z której produkowany jest napój herbaciany nie zawierający kofeiny.
Roślina, z której produkuje się ten napój pochodzi z terenów południowej Afryki, a dokładnie głównie RPA. Należy ona do rodziny bobowatych (dawniej motylkowatych), wykształca wąskie trójlistkowe lancetowate liście, a w okresie kwitnienia piękne żółte kwiaty. Do produkcji napoju stosuje się łodyżki i liście rośliny, które po zbiorze poddaje się procesowi fermentacji. Stąd w suszu znaleźć można kawałki delikatnych gałązek i igiełkowate drobne listki.
Napój ten nie powoduje pobudzenia organizmu, stąd może być pity nawet późnym wieczorem. Jest za to bardzo ceniony za naturalnie słodkawy smak. Zresztą do tego przyjemnego, lekko miodowego smaku nawiązuje polska nazwa tak rośliny, jak produktu. Susz honeybusha ma wygląd ciemnobrązowych suszonych cząstek rośliny i cechuje się przyjemnym słodkawym zapachem. Przygotowany napar ma barwę brązowawą, ciemnobursztynową.
Honeybush może być sprzedawany bez dodatków lub urozmaicony dodatkowo kawałkami suszonych owoców czy kwiatów. Ze względu na brak kofeiny napój ten może być pity przez każdego, w tym także przez dzieci i kobiety w ciąży. Jego atutem jest słodkawy smak – po przygotowaniu nie wymaga on dosładzania cukrem czy słodzikami.
Napar ten znany jest ze swego działania przeciwalergicznego, przeciwutleniającego (zawiera antyoksydanty) i wspomagającego organizm podczas walki z przeziębieniami. Wskazany jest także osobom mającym kłopot z bezsennością czy zasypianiem oraz anemią. Pomaga także uzupełnić niedobory niektórych minerałów, zawiera bowiem magnez, wapń, żelazo i potas.
A jak go zaparzać? Po prostu zalać łyżeczkę suszu gorącą wodą i przetrzymać w wodzie do około 6 minut.
Z uwagi na bardzo ciekawy smak honeybush wart jest przynajmniej spróbowania!