Herbata czerwona właściwości
Herbata Pu Erh
Jedną z mniej znanych herbat jest chińska herbata Pu Erh. W Europie nazywana jest herbatą czerwoną, a ta nazwa wiąże się głównie z kolorem naparu, który powstaje po jej zaparzeniu. Chińczycy, z powodu kolory liści tworzących jej susz, nazywają ją natomiast herbatą czarną. Napój ten ma więc różne nazwy nadawane temu samemu produktowi z różnych powodów. Głównym rejonem uprawy i produkcji herbaty Pu Erh jest prowincja Yunnan, region znany z produkcji większości rodzajów wyśmienitych jakościowo herbat.
Sposób produkcji i smak naparu
Herbata Pu Erh ma wiele wspólnego z najpopularniejszą u nas herbatą czarną, jednak są między tymi rodzajami istotne różnice. Główna tkwi w procesie technologicznym produkcji tego napoju. Podczas produkcji herbaty Pu Erh czarna herbata poddawana jest procesowi fermentacji, dzięki któremu uzyskuje charakterystyczny dla niej ziemisty posmak i aromat. Na smak tej herbaty i jej właściwości duży wpływ ma proces dojrzewania liści, czyli leżakowania: im herbata dłużej leżakuje, tym jej aromat i smak jest bardziej szlachetny, głęboki i zdecydowany.
Dla osób nie przepadających za goryczką i charakterystyczną nutą smakową herbaty Pu Erh produkuje się mieszanki tej herbaty z dodatkiem aromatów oraz suszonych kwiatów i owoców. Jednymi z ciekawszych połączeń smakowych znajdującymi w naszym sklepie wielu zwolenników są między innymi Pu Erh Fitness, Pu Erh Gingko, Pu Erh Guarana, Pu Erh Mango Papaja, Pu Erh Zorza Polarna. Mają one zniewalający aromat i często dosyć bogaty skład. Dodatki te świetnie urozmaicają smak naparu i nadają mu intrygującej nuty. W mieszankach takich ziemisty posmak naparu herbaty Pu Erh ulega zmianie na typowo owocowy. Owoce i liście dodane do tej herbaty są dodatkowym źródłem minerałów, witamin oraz antyoksydantów – substancji spowalniających starzenie się naszego organizmu. Dodatek gingko poprawia ponadto sprawność naszej pamięci, a guarana będąca źródłem dodatkowej kofeiny zadziała na nas pobudzająco dodając energii.
Właściwości czerwonej herbaty
Od wielu wieków herbata ta znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Oczywiście pierwsi zauważyli to i docenili sami Chińczycy, którzy do dziś spożywają ją dla oczyszczenia organizmu z toksycznych związków, polepszenia procesów trawiennych oraz dla ogólnego polepszenia kondycji organizmu. Herbata ta zawiera bowiem liczne aminokwasy i pierwiastki biogenne. Dodatkowe uznanie i wysoką popularność przyniosły tej herbacie badania potwierdzające jej właściwości redukcji tkanki tłuszczowej w ludzkim organizmie. Producenci mieszanek ziołowych wykorzystali tą zdolność opierając na niej swoje preparaty i mieszanki odchudzające. Dodatkowym atutem prozdrowotnym herbaty Pu Erh jest zdolność obniżania poziomu cholesterolu (oczywiście efekt ten uzyskamy przy regularnym piciu herbaty). Natomiast jedną z mniej znanych właściwości tej herbaty jest łagodzenie negatywnych objawów nadmiernego spożycia alkoholu, co zapewne zjedna jej szerokie grono zwolenników :-) Duża ilość herbaty Pu Erh dosyć szybko postawi na nogi niejednego imprezowicza.
Zaparzanie tej herbaty polega na zalaniu odpowiedniej ilości suszu herbaty (zazwyczaj w proporcji 1 łyżeczka na 1 szklankę wody) wodą o temperaturze 96 stopni Celsjusza. Czas parzenia powinien wynieść tylko trzy do pięciu minut.