Brazylia
( ilość produktów: 43 )Brazylia jest jednym z państw leżących w centralnej Ameryce Południowej. Jest to największy kraj tego kontynentu. Wschodnia granica tego kraju pokrywa się z granicą brzegową kontynentu – w tym miejscu Ameryka Południowa sąsiaduje z Atlantykiem. Państwami graniczącymi z Brazylią są między innymi Boliwia, Gujana, Kolumbia, Paragwaj czy Peru. Językiem urzędowym w tym kraju jest język portugalski. Stolicą Brazylii jest miasto Brasilia (przed 1960 rokiem funkcję tę pełniło miasto Rio de Janeiro).
Na terenie Brazylii panuje klimat równikowy (w jej północnej części), podrównikowy (rejony położone w części środkowej kraju) i zwrotnikowy (na południu kraju). Na terenie całego państwa średnia dzienne temperatura powietrza bardzo rzadko spada poniżej 10 stopni Celsjusza. Takie anomalie zdarzają się jedynie na południu kraju (w strefie klimatu podzwrotnikowego) w okresie zimy (czyli w czasie polskiego lata). W strefie równikowej dzienna temperatura powietrza może dochodzić nawet do stopni Celsjusza i w dodatku łączyć się z silnymi opadami deszczu. Największym bogactwem Brazylii są lasy równikowe, których występowanie wiąże się właśnie z warunkami klimatycznymi panującymi w strefie równikowej: codziennym deszczem, silnym nasłonecznieniem i wysoką temperaturą.
Brazylia znana jest z upraw kilku egzotycznych dla nas roślin: manioku, trzciny cukrowej, bananów, kakao, soi, kawy i ryżu. Rośliny te są zarazem podstawą wyżywienia mieszkańców Brazylii, jak i produktem eksportowym. Ważne miejsce zajmują także uprawy pomarańczy, z których powstaje koncentrat pomarańczowy, oraz hodowla zwierząt. Ważne miejsce w gospodarce zajmuje także handel drewnem, w tym cennym mahoniem i palisandrem, i jego przerób na meble.
Uprawy yerba mate zlokalizowane są w południowej części Brazylii, głównie w stanach Rio Grande do Sul, Santa Catarina i Parana. Część marek Yerba mate brazylijskich charakteryzuje się silnym rozdrobnieniem suszu, który przypomina mąkę. Po zalaniu wodą tworzy on charakterystyczną gęstą i zbitą papkę. Sączenie naparu z takiej yerba mate jest możliwe tylko przy użyciu specjalnych bombilli: płaskich, z wieloma oczkami. Przy markach o suszu rozdrobnionym na średniej wielkości kawałki można stosować prostsze bombille (np. łyżeczkowe czy sprężynkowe).
Oprócz yerba mate, z produktów pochodzących z Brazylii mamy jeszcze guaranę, catuabę, lapacho oraz muira puama.
Guarana z Brazylii
Guarana jest rośliną pochodzącą z wilgotnych lasów tropikalnych występujących na terenie Brazylii. Szeroko znane jest jej działanie pobudzające - wyciągi z guarany znajdziemy na przykład w popularnych w całej Europie napojach pobudzających i orzeźwiających. Wizualizujące oddziaływanie na organizm człowieka związane jest z dużą ilością kofeiny zawartej w nasionach guarany. Nasiona guarany, po zbiorze, są suszone, a następnie rozdrabniane do formy proszkowej (guarana mielona) lub do formy rozgniecionych, rozłupanych owoców (guarana owoc cięty). Sposób użycia mielonej guarany jest prosty - proszek taki dodajemy do płynnego pokarmu i od razu możemy spożywać, natomiast guaranę ciętą musimy natomiast zalać wrzątkiem. Nasiona guarany są także często wykorzystywane przy komponowaniu mieszanek herbacianych i mieszanek yerba mate. Po spożyciu guarany lub produktów zawierających ich dodatek czujemy przypływ energii, która pozwala nam na podejmowanie działań fizycznych, ponadto produkt ten pozwala szybciej pokonać zmęczenie psychiczne i fizyczne oraz wpływa pozytywnie na koncentrację.
- 1
- 2